Marynowane szaszłyki z indyka

Składniki

  • 800 g piersi indyka
  • świeżo mielony pieprz
  • 4-6 łyżek sosu sojowego
  • 3-4 łyżki wody
  • łyżka miodu
  • 4 łyżki oleju sojowego

Przygotowanie

Pierś indyka opłukać pod bieżącą zimną wodą, osuszyć i pokroić od dłuższego boku w bardzo cienkie plasterki. Plastry mięsa nadziać faliście na 8 drewnianych szpadek do szaszłyków.

Pieprz wymieszać z sosem sojowym, wodą, miodem i olejem sojowym, marynować w nich szaszłyki mniej więcej 2 godziny, od czasu do czasu obracając.

Szaszłyki ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową. Wsunąć blachę do piekarnika pod rozgrzany grill i opiekać 6-8 minut. W tym czasie szaszłyki raz obrócić i jeszcze raz posmarować marynatą.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *