Składniki
- 800 g piersi indyka
- świeżo mielony pieprz
- 4-6 łyżek sosu sojowego
- 3-4 łyżki wody
- łyżka miodu
- 4 łyżki oleju sojowego
Przygotowanie
Pierś indyka opłukać pod bieżącą zimną wodą, osuszyć i pokroić od dłuższego boku w bardzo cienkie plasterki. Plastry mięsa nadziać faliście na 8 drewnianych szpadek do szaszłyków.
Pieprz wymieszać z sosem sojowym, wodą, miodem i olejem sojowym, marynować w nich szaszłyki mniej więcej 2 godziny, od czasu do czasu obracając.
Szaszłyki ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową. Wsunąć blachę do piekarnika pod rozgrzany grill i opiekać 6-8 minut. W tym czasie szaszłyki raz obrócić i jeszcze raz posmarować marynatą.