Marynowane steki wołowe

Składniki

  • 4 steki z polędwicy wołowej (po 15-20 dag)
  • 6 łyżek oleju (najlepiej arachidowego)
  • kilka kropli sosu tabasco
  • łyżka winiaku
  • 8 paseczków tłustego boczku
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól

Przygotowanie

Olej wymieszać z sosem tabasco i koniakiem, włożyć do tej marynaty kawałki polędwicy, przykryć i wstawić na noc do lodówki. Zamarynowane mięso osączyć z zalewy, osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć pieprzem. Położyć je na rozgrzanym ruszcie lub patelni grillowej i piec 3-4 min z każdej strony, posolić. Obok steków ułożyć boczek i opiekać go, aż będzie chrupiący, po czym rozłożyć na gotowych stekach.

Podawać z ziemniakami z patelni i miską kolorowych sałat.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *