Składniki
- 4 steki z polędwicy wołowej (po 15-20 dag)
- 6 łyżek oleju (najlepiej arachidowego)
- kilka kropli sosu tabasco
- łyżka winiaku
- 8 paseczków tłustego boczku
- świeżo zmielony pieprz
- sól
Przygotowanie
Olej wymieszać z sosem tabasco i koniakiem, włożyć do tej marynaty kawałki polędwicy, przykryć i wstawić na noc do lodówki. Zamarynowane mięso osączyć z zalewy, osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć pieprzem. Położyć je na rozgrzanym ruszcie lub patelni grillowej i piec 3-4 min z każdej strony, posolić. Obok steków ułożyć boczek i opiekać go, aż będzie chrupiący, po czym rozłożyć na gotowych stekach.
Podawać z ziemniakami z patelni i miską kolorowych sałat.