Makaron z mortadelą na ostro

Składniki

  • 50 dag mortadeli
  • 1-2 duże cebule
  • 2-3 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • mała puszka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 opakowania makaronu świderki
  • szczypta chili
  • sól
  • pieprz
  • ostra mielona papryka
  • 10 dag żółtego sera
  • natka pietruszki lub koperek

Przygotowanie

Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Wsypujemy na rozgrzany olej i szklimy. Mortadelę kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Podsmażamy.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Osączamy i hartujemy, przelewając zimną wodą.

Do mortadeli i cebuli stopniowo dodajemy koncentrat pomidorowy i pozostałe przyprawy. Dokładnie mieszamy. Gdy trochę zgęstnieje, dodajemy makaron i ponownie mieszamy, aż sos połączy się z makaronem.

Potrawę wykładamy na talerze i posypujemy drobno startym serem. Dekorujemy natką pietruszki lub koperkiem. Jako surówkę podajemy mizerię lub sałatę ze śmietaną.

Zamiast mortadeli możemy użyć grubych parówek pokrojonych w kostkę lub cienkich, pokrojonych w talarki.

Do potrawy możemy dodać puszkę czerwonej fasoli w zalewie lub kukurydzy.

Sos z mortadeli doskonale smakuje podany z kuskusem lub ryżem.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *