Składniki
- 50 dag mortadeli
- 1-2 duże cebule
- 2-3 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- mała puszka koncentratu pomidorowego
- 1/2 opakowania makaronu świderki
- szczypta chili
- sól
- pieprz
- ostra mielona papryka
- 10 dag żółtego sera
- natka pietruszki lub koperek
Przygotowanie
Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Wsypujemy na rozgrzany olej i szklimy. Mortadelę kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Podsmażamy.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Osączamy i hartujemy, przelewając zimną wodą.
Do mortadeli i cebuli stopniowo dodajemy koncentrat pomidorowy i pozostałe przyprawy. Dokładnie mieszamy. Gdy trochę zgęstnieje, dodajemy makaron i ponownie mieszamy, aż sos połączy się z makaronem.
Potrawę wykładamy na talerze i posypujemy drobno startym serem. Dekorujemy natką pietruszki lub koperkiem. Jako surówkę podajemy mizerię lub sałatę ze śmietaną.
Zamiast mortadeli możemy użyć grubych parówek pokrojonych w kostkę lub cienkich, pokrojonych w talarki.
Do potrawy możemy dodać puszkę czerwonej fasoli w zalewie lub kukurydzy.
Sos z mortadeli doskonale smakuje podany z kuskusem lub ryżem.