Makaron z boczkiem

Składniki

Na 4 porcje:

  • 400 g makaronu świderki
  • 30 dag ładnego świeżego boczku
  • 40 dag pieczarek
  • 2 małe cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • olej do smażenia
  • przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, oregano, bazylia

Przygotowanie

Boczek kroimy w niedużą kostkę, podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Na koniec dodajemy sól, pieprz, obrany i drobno posiekany czosnek.

Pieczarki myjemy, osuszamy, kroimy w plasterki. Cebule obieramy, kroimy w piórka i podduszamy na patelni.

Do cebuli dodajemy pieczarki, całość podsmażamy. Gdy będą gotowe, doprawiamy solą i pieprzem.

Makaron gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie.

Wszystkie składniki mieszamy i całość podmażamy na patelni na małym ogniu około 10 minut, aby wszystkie smaki się połączyły. Doprawiamy do smaku ziołami, jeśli trzeba dodajemy soli i pieprzu.

Zamiast boczku możemy użyć kiełbasy lub parówek.

Potrawa będzie doskonale smakować z gotowym sosem pomidorowym.

Przygotowując tę potrawę, można za każdym razem zmieniać jej smak, dodając inny zestaw ziół.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *