Składniki
Na 4 porcje:
- 400 g makaronu świderki
- 30 dag ładnego świeżego boczku
- 40 dag pieczarek
- 2 małe cebule
- 1 ząbek czosnku
- olej do smażenia
- przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, oregano, bazylia
Przygotowanie
Boczek kroimy w niedużą kostkę, podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Na koniec dodajemy sól, pieprz, obrany i drobno posiekany czosnek.
Pieczarki myjemy, osuszamy, kroimy w plasterki. Cebule obieramy, kroimy w piórka i podduszamy na patelni.
Do cebuli dodajemy pieczarki, całość podsmażamy. Gdy będą gotowe, doprawiamy solą i pieprzem.
Makaron gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie.
Wszystkie składniki mieszamy i całość podmażamy na patelni na małym ogniu około 10 minut, aby wszystkie smaki się połączyły. Doprawiamy do smaku ziołami, jeśli trzeba dodajemy soli i pieprzu.
Zamiast boczku możemy użyć kiełbasy lub parówek.
Potrawa będzie doskonale smakować z gotowym sosem pomidorowym.
Przygotowując tę potrawę, można za każdym razem zmieniać jej smak, dodając inny zestaw ziół.
