Makaron po bielsku

Składniki

  • 40 dag średniego makaronu (świderki, rurki, penne, wstążki, kolanka, motylki itp.)
  • 20 dag suszonych śliwek bez pestek
  • 20 dag parówek (mogą być drobiowe lub sojowe)
  • 2 cebule
  • 2 łyżki margaryny lub masła
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Śliwki należy umyć i namoczyć w ciepłej prze­gotowanej wodzie, a gdy napęcznieją, dokładnie odsączyć (płyn można wykorzys­tać do przygotowania smacznego napoju lub kompotu) i pokroić w paseczki.

Maka­ron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody.

Odcedzić i wymieszać z łyżką margaryny.

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na pozostałym tłuszczu.

Dodać śliwki i dusić trzy minuty.

Parówki obrać z osłonek i pokroić plasterki, wymieszać ze śliwkami i cebulą na małym ogniu.

Dusić pod przykryciem na niewiel­kim ogniu 10 minut.

Makaron wrzucić do sosu i dobrze wymieszać.

 

 

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *