Składniki
- 40 dag średniego makaronu (świderki, rurki, penne, wstążki, kolanka, motylki itp.)
- 20 dag suszonych śliwek bez pestek
- 20 dag parówek (mogą być drobiowe lub sojowe)
- 2 cebule
- 2 łyżki margaryny lub masła
- cukier
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Śliwki należy umyć i namoczyć w ciepłej przegotowanej wodzie, a gdy napęcznieją, dokładnie odsączyć (płyn można wykorzystać do przygotowania smacznego napoju lub kompotu) i pokroić w paseczki.
Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody.
Odcedzić i wymieszać z łyżką margaryny.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na pozostałym tłuszczu.
Dodać śliwki i dusić trzy minuty.
Parówki obrać z osłonek i pokroić plasterki, wymieszać ze śliwkami i cebulą na małym ogniu.
Dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu 10 minut.
Makaron wrzucić do sosu i dobrze wymieszać.