Składniki
- 1 opakowanie makaronu penne
- 200 g szynki gotowanej
- 150 g sera żółtego
- 1-2 puszki pomidorów
- 10-15 oliwek
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- śmietana do zagęszczenia sosu
- kilka listków świeżej bazylii
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek, zeszklić, następnie wlać pomidory lub przecier i dusić razem około 10 minut.
Sos przyprawić sola, pieprzem, odrobina tabasco , zagęścić śmietaną wymieszana z odrobiną maki ziemniaczanej.
Szynkę i ser żółty pokroić w paski, oliwki na połówki.
Przygotować makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.
1/3 cześć makaronu wsypać do naczynia żaroodpornego, posypać szynka, serem żółtym, oliwkami i zalać sosem.
Wsypać znowu makaron znowu szynkę, ser i oliwki i znowu zalać sosem i trzecia warstwę jak powyżej (nie mieszać).
Zapiekać około 10- 15 minut.
Udekorować świeżymi listkami bazylii.