Kurczak po kazimierzowsku

Składniki

  • 4 filety z piersi kurczaka lub indyka albo 4 duże kurze udka
  • 1/2 szklanki wytrawnego białego wina lub esencjonalnego rosołu z kostki
  • 1-2 łyżki ostrej musztardy
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki oleju
  • sól

Przygotowanie

Cebulę zetrzeć na tarce z małymi otwo­rami lub drobniutko posiekać, wymie­szać z musztardą, olejem i białym winem.

Mięso umyć, osuszyć i lekko natrzeć solą (jeśli korzystamy z rosołu z kostki, nie musimy solić).

Ułożyć w lekko natłusz­czonej płaskiej formie do zapiekania, po­smarować z obu stron sosem.

Przykryć szczelnie folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika (200°C) na 30-40 minut.

Podawać z ziemniakami puree ob­ficie posypanymi posiekaną zieleniną albo z ryżem ugotowanym na sypko w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej lub w wersji superwykwintnej – z kaszką kuskus, zapa­rzoną rosołem z kostki.

Do takiego kur­czaka można także dodać złociste frytki.

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *