Składniki
- 4 filety z piersi kurczaka lub indyka albo 4 duże kurze udka
- 1/2 szklanki wytrawnego białego wina lub esencjonalnego rosołu z kostki
- 1-2 łyżki ostrej musztardy
- 2 duże cebule
- 2 łyżki oleju
- sól
Przygotowanie
Cebulę zetrzeć na tarce z małymi otworami lub drobniutko posiekać, wymieszać z musztardą, olejem i białym winem.
Mięso umyć, osuszyć i lekko natrzeć solą (jeśli korzystamy z rosołu z kostki, nie musimy solić).
Ułożyć w lekko natłuszczonej płaskiej formie do zapiekania, posmarować z obu stron sosem.
Przykryć szczelnie folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika (200°C) na 30-40 minut.
Podawać z ziemniakami puree obficie posypanymi posiekaną zieleniną albo z ryżem ugotowanym na sypko w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej lub w wersji superwykwintnej – z kaszką kuskus, zaparzoną rosołem z kostki.
Do takiego kurczaka można także dodać złociste frytki.