Składniki
- schab bez kości (wielkość kawałka zależna od liczby porcji)
- szynka wędzona (cieniutko krojona, np. parmeńska)
- żółty ser wędzony
- jajko
- bułka tarta
- sól
- pieprz
- tłuszcz do smażenia
- szczypiorek
Przygotowanie
Schab umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na plastry, cienko rozbić, oprószyć solą i pieprzem, a następnie opanierować w rozkłóconym jajku i tartej bułce.
Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć kotlety (na wolnym ogniu) z obu stron na jasnozłoty kolor.
Na usmażonych kotletach ułożyć po dwa plastry szynki, a następnie przykryć je dwoma plastrami wędzonego sera.
Tak przygotowane kotlety zapiekać w piekarniku, aż ser lekko się roztopi.
Podawać bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika, posypane drobno posiekanym szczypiorkiem.
Do takich schabowych doskonale pasuje duszona kiszona kapusta doprawiona do smaku kminkiem oraz ziemniaki z wody.
Przed panierowaniem kotlety można natrzeć roztartym czosnkiem.
Zawsze robiłam takie zwykłe schabowe, bez żadnych dodatków. Tym razem zrobiłam takie jak w tym przepisie. Kotlety po góralsku są przepyszne.