Kotlet schabowy po góralsku

Składniki

  • schab bez kości (wielkość kawałka zależna od liczby porcji)
  • szynka wędzona (cieniutko krojona, np. parmeńska)
  • żółty ser wędzony
  • jajko
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia
  • szczypiorek

Przygotowanie

Schab umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na plastry, cienko rozbić, oprószyć solą i pieprzem, a następnie opanierować w rozkłóconym jajku i tartej bułce.

Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć kotlety (na wolnym ogniu) z obu stron na jasnozłoty kolor.

Na usmażonych kotletach ułożyć po dwa plastry szynki, a następnie przykryć je dwoma plastrami wędzonego sera.

Tak przygotowane kotlety zapiekać w piekarniku, aż ser lekko się roztopi.

Podawać bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika, posypane drobno posiekanym szczypiorkiem.

Do takich schabowych doskonale pasuje duszona kiszona kapusta doprawiona do smaku kminkiem oraz ziemniaki z wody.

Przed panierowaniem kotlety można natrzeć roztartym czosnkiem.

1 Comment

  1. Kinga

    Zawsze robiłam takie zwykłe schabowe, bez żadnych dodatków. Tym razem zrobiłam takie jak w tym przepisie. Kotlety po góralsku są przepyszne.

    Reply

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *