Kaczka w sosie sojowym

Składniki

  • kaczka o wadze 2 kg
  • 1 szklanka sosu sojowego
  • 2 cebule dymki
  • 12 ziarenek kopru włoskiego
  • 2 plasterki świeżego imbiru lub łyżeczka imbiru w proszku
  • 3 łyżki czystej wódki
  • 1 łyżka oleju sezamowego lub arachidowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru
  • 8-12 ziarenek chińskiego pieprzu lub rozgniecionego pieprzu czarnego

Przygotowanie

Usunąć tłuszcz przy otworze jamy brzusznej.

Kaczkę dokładnie wypłukać wodą, włożyć do garnka, zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia, gotować 3 minuty, zebrać szumowiny, gotować dalsze 10 minut.

Wyjąć kaczkę, starannie wypłukać pod bieżącą wodą.

Wywar zagotować, włożyć kaczkę, dodać pozostałe składniki oprócz oleju, gotować na małym ogniu 1 godzinę i 45 minut.

Kaczkę wyjąć, ostudzić i posmarować olejem.

Podawać na zimno w całości.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *