Składniki
- kaczka o wadze 2 kg
- 1 szklanka sosu sojowego
- 2 cebule dymki
- 12 ziarenek kopru włoskiego
- 2 plasterki świeżego imbiru lub łyżeczka imbiru w proszku
- 3 łyżki czystej wódki
- 1 łyżka oleju sezamowego lub arachidowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki cukru
- 8-12 ziarenek chińskiego pieprzu lub rozgniecionego pieprzu czarnego
Przygotowanie
Usunąć tłuszcz przy otworze jamy brzusznej.
Kaczkę dokładnie wypłukać wodą, włożyć do garnka, zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia, gotować 3 minuty, zebrać szumowiny, gotować dalsze 10 minut.
Wyjąć kaczkę, starannie wypłukać pod bieżącą wodą.
Wywar zagotować, włożyć kaczkę, dodać pozostałe składniki oprócz oleju, gotować na małym ogniu 1 godzinę i 45 minut.
Kaczkę wyjąć, ostudzić i posmarować olejem.
Podawać na zimno w całości.