Kabaczek nadziewany

Składniki

  • 2-3 małe kabaczki (po 300-500 g)
  • cebula
  • łyżeczka masła
  • 200 g cielęciny lub chudej wołowiny
  • 3 łyżeczki pasty pomidorowej
  • 200 g selera
  • zielony koper
  • 250 g marchwi
  • 50 g pietruszki
  • cukier
  • sól

Przygotowanie

Oczyszczone i umyte mięso pokroić w kostkę i lekko obrumienić na suchej, nagrzanej patelni. Cebule obrać, umyć, rozdrobnić, zrumienić na złoty kolor na suchej patelni, połączyć z mięsem, podlać lekko wodą i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu. Jarzyny umyć, oczyścić, pokroić w makaronik, dodać do mięsa, udusić pod przykryciem do miękkości, doprawić lekko solą. Kabaczki umyć, obrać, przekroić wzdłuż na połowy, usunąć nasiona, połówki napełnić przygotowanym farszem, ułożyć w rondlu, podlać wywarem jarzynowym, oprószyć solą, dusić w piekarniku. Pod koniec dodać pastę pomidorową i masło, doprawić sos solą i szczyptą cukru. Podawać posypane posiekanym koperkiem.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *