Składniki
- 2-3 małe kabaczki (po 300-500 g)
- cebula
- łyżeczka masła
- 200 g cielęciny lub chudej wołowiny
- 3 łyżeczki pasty pomidorowej
- 200 g selera
- zielony koper
- 250 g marchwi
- 50 g pietruszki
- cukier
- sól
Przygotowanie
Oczyszczone i umyte mięso pokroić w kostkę i lekko obrumienić na suchej, nagrzanej patelni. Cebule obrać, umyć, rozdrobnić, zrumienić na złoty kolor na suchej patelni, połączyć z mięsem, podlać lekko wodą i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu. Jarzyny umyć, oczyścić, pokroić w makaronik, dodać do mięsa, udusić pod przykryciem do miękkości, doprawić lekko solą. Kabaczki umyć, obrać, przekroić wzdłuż na połowy, usunąć nasiona, połówki napełnić przygotowanym farszem, ułożyć w rondlu, podlać wywarem jarzynowym, oprószyć solą, dusić w piekarniku. Pod koniec dodać pastę pomidorową i masło, doprawić sos solą i szczyptą cukru. Podawać posypane posiekanym koperkiem.