Jajka w galarecie

Składniki

  • 3 jajka
  • 3 łyżki żelatyny
  • litr bulionu drobiowego
  • kieliszek białego wina
  • cytryna
  • sól
  • pieprz
  • 5 dag szynki lub polędwicy wieprzowej
  • czerwona papryka
  • pęczek natki pietruszki

Przygotowanie

Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i przekrawamy wzdłuż na pół.

Żelatynę moczymy w małej ilości zimnej wody. Bulion gotujemy z winem, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Rozpuszczamy w nim żelatynę i studzimy.

Natkę pietruszki drobno siekamy i dodajemy do bulionu. Do 6 miseczek wkładamy paski szynki, paprykę pokrojoną w kostkę oraz połówki jajek. Zalewamy tężejącą galaretką.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *