Jagnięcina w sosie imbirowo-pomarańczowym

Składniki

  • 1,5 kg jagnięciny
  • imbir
  • 4 pomarańcze
  • 1 szklanka czerwonego wina (wytrawne)
  • 1 szklanka bulionu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki mąki
  • zielenina
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

Mięso pokroić na kawałki i lekko podsmażyć.

Przyprawić solą i pieprzem, podlać winem i dusić przez około 20 minut.

Z jednej pomarańczy wycisnąć sok.

Wymieszać go z bulionem, sosem sojowym i przyprawić imbirem.

Następnie zagotować i dodać szczyptę soli, pieprzu oraz zmiażdżony czosnek.

Mąkę połączyć z 1/2 szklanką wody i wlać do gotującego się bulionu.

Gotować przez 10 minut.

Mięso przełożyć na półmisek i polać sosem.

Udekorować pokrojoną pomarańczą.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *