Indyk po meksykańsku

Składniki

  • 100 dag filetów z piersi indyka
  • 2 duże czerwone papryki
  • puszka pomidorów bez skórki w zalewie lub surowych
  • puszka kukurydzy
  • 4 łyżki oleju lub oliwy
  • 1 czubata łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 czubata łyżeczka oregano
  • 1 czubata łyżeczka ostrego chili
  • szczypta soli

Przygotowanie

Opłukać i osuszyć filety, pokroić na dość duże, podłużne kawałki.

Posolić i mocno zrumienić na dużej patelni na połowie tłuszczu.

Dokładnie oczyścić paprykę z gniazd nasiennych, opłukać i pokroić w cienkie paski (by danie było jeszcze pikantniejsze w smaku, można oprócz słodkiej papryki dodać do niego papryczkę chili).

Osączyć na sitku kukurydzę.

Zdjąć usmażone mięso z patelni i rozgrzać resztę tłuszczu.

Wrzucić paprykę i lekko podsmażyć.

Ponownie włożyć kawałki mięsa na patelnię.

Wrzucić kukurydzę i smażyć składniki jeszcze kilka minut.

Dodać rozdrobnione, osączone z zalewy pomidory.

Doprawić do smaku suszonymi ziołami: oregano, chili oraz kolendrą.

Krótko zagotować, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem 20 minut, od czasu do czasu mieszając.

Przed podaniem jeszcze raz doprawić do smaku.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *