Składniki
- 100 dag filetów z piersi indyka
- 2 duże czerwone papryki
- puszka pomidorów bez skórki w zalewie lub surowych
- puszka kukurydzy
- 4 łyżki oleju lub oliwy
- 1 czubata łyżeczka mielonej kolendry
- 1 czubata łyżeczka oregano
- 1 czubata łyżeczka ostrego chili
- szczypta soli
Przygotowanie
Opłukać i osuszyć filety, pokroić na dość duże, podłużne kawałki.
Posolić i mocno zrumienić na dużej patelni na połowie tłuszczu.
Dokładnie oczyścić paprykę z gniazd nasiennych, opłukać i pokroić w cienkie paski (by danie było jeszcze pikantniejsze w smaku, można oprócz słodkiej papryki dodać do niego papryczkę chili).
Osączyć na sitku kukurydzę.
Zdjąć usmażone mięso z patelni i rozgrzać resztę tłuszczu.
Wrzucić paprykę i lekko podsmażyć.
Ponownie włożyć kawałki mięsa na patelnię.
Wrzucić kukurydzę i smażyć składniki jeszcze kilka minut.
Dodać rozdrobnione, osączone z zalewy pomidory.
Doprawić do smaku suszonymi ziołami: oregano, chili oraz kolendrą.
Krótko zagotować, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
Przed podaniem jeszcze raz doprawić do smaku.