Gulasz tarchomiński

Składniki

  • 50 dag parówek, serdelków lub kiełbasy (parówkowa, jałowcowa itp.)
  • 40 dag średniego makaronu (świderki, kolanka, rurki, penne, muszelki, kokardki)
  • 1 puszka pomidorów w zalewie (40 dag)
  • 1 por (tylko jasna część)
  • oliwa lub olej
  • garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, bazylia, szczypiorek, tymianek)
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody, dokładnie odcedzić i wy­mieszać z 1-2 łyżkami oliwy.

Por drobno poszatkować i zeszklić na tłuszczu, opró­szyć łyżeczką przyprawy warzywnej, dodać pomidory odciśnięte z zalewy i rozgnie­cione widelcem, zagotować.

Parówki obrać z osłonek i pokroić w plasterki lub w kost­kę, wrzucić do sosu i dusić na małym ogniu 15-20 minut.

Doprawić.

Dodać makaron i posiekaną zieleninę, dobrze wymieszać.

Wędlinę można zastąpić kostką sojową lub grzybami.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *