Składniki
- 50 dag parówek, serdelków lub kiełbasy (parówkowa, jałowcowa itp.)
- 40 dag średniego makaronu (świderki, kolanka, rurki, penne, muszelki, kokardki)
- 1 puszka pomidorów w zalewie (40 dag)
- 1 por (tylko jasna część)
- oliwa lub olej
- garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, bazylia, szczypiorek, tymianek)
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody, dokładnie odcedzić i wymieszać z 1-2 łyżkami oliwy.
Por drobno poszatkować i zeszklić na tłuszczu, oprószyć łyżeczką przyprawy warzywnej, dodać pomidory odciśnięte z zalewy i rozgniecione widelcem, zagotować.
Parówki obrać z osłonek i pokroić w plasterki lub w kostkę, wrzucić do sosu i dusić na małym ogniu 15-20 minut.
Doprawić.
Dodać makaron i posiekaną zieleninę, dobrze wymieszać.
Wędlinę można zastąpić kostką sojową lub grzybami.