Gęś w pomarańczach

Składniki

  • 1 gęś
  • 800 g pomarańczy
  • 200 g marchewki
  • 2 – 3 cebule
  • 100 g pietruszki lub selera
  • 200 ml wywaru (może być z kostki)
  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • 30 ml białego octu winnego
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Gęś umyć, osuszyć i natrzeć z zewnątrz i od wewnątrz solą oraz pieprzem.

Odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce.

Przygotować brytfannę: wlać do niej na dno ok. 50 – 70 ml wody i włożyć gęś.

Piec gęś w temperaturze około 220 – 250°C, aż będzie rumiana, polewać ją w trakciepieczenia wytwarzającym się sosem.

Marchew, pietruszkę lub selera oraz cebulę obrać i pokroić w kostkę lub utrzeć na grubej tarce.

Wycisnąć 0,5 szklanki soku pomarańczowego.

Dodać do brytfanki jarzyny, sok z pomarańczy, wino i wywar.

Przykryć brytfannę i piec gęś jeszcze przez pół godziny w temp. 180°C.

Pozostałe pomarańcze dokładnie umyć i cienko obrać.

Skórkę z jednej pomarańczy pokroić w drobne paseczki i blanszować przez 2 minuty we wrzątku.

Wszystkie obrane pomarańcze (należy usunąć z nich wszystkie białe włókna) pokroić w plastry i podgrzać na roztopionym maśle, na osobnej patelni.

Jeśli gęś się w międzyczasie upiecze odłożyć ją w ciepłe miejsce.

Tak samo postępować z podsmażonymi pomarańczami.

W tym czasie przyrządzić sos: z cukru zrobić jasnozłoty karmel, dolać do niego ocet i ewentualnie kilka łyżek soku pomarańczowego.

Po ostudzeniu rozrabić w otrzymanym sosie mąkę ziemniaczaną.

Zlać sos z gęsi, przecedzić go, w mirę możliwości odtłuścić, wlać do niego karmel z mąką ziemniaczaną i ponownie podgrzewać.

Zagotować, cały czas mieszając, a gdy zgęstnieje doprawić sos solą, pieprzem i dodać do niego zblanszowaną skórkę pomarańczową.

Gęś podawać pokrojoną na porcje, obłożoną plastrami pomarańczy i polaną sosem.

Część sosu podawać osobno w sosjerce.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *