Składniki
- gęś
- sól
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 łyżki majeranku
Farsz:
- szklanka kaszy gryczanej
- podroby z gęsi lub 100 g cielęcej wątróbki
- 2 cebule
- 150 g pieczarek
- 2 łyżki posiekanej natki
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
Przygotowanie
Wymoczoną i osuszoną gęś nacieramy czosnkiem roztartym z majerankiem i solą, zostawiamy na kilka godzin w chłodnym miejscu. Przygotowujemy farsz: kaszę gotujemy na sypko. Drobno posiekane pieczarki i cebulę dusimy na maśle. Gęsie podroby gotujemy w niewielkiej ilości wody, następnie drobno siekamy. Łączymy z kaszą, pieczarkami z cebulą dodajemy natkę i żółtka, dokładnie wyrabiamy. Delikatnie mieszamy z ubitą na sztywno pianą z białek.
Przygotowanym farszem napełniamy gęś, zaszywamy. Układamy na posmarowanej tłuszczem blasze, wstawiamy do gorącego piekarnika. Gdy gęś zacznie się rumienić, zmniejszamy ogień i pieczemy 2-3 godziny, często polewając tłuszczem i skrapiając wodą.
