Filet cielęcy po królewsku

Składniki

  • 50 dkg cielęciny bez kości (frykado)
  • 2 dag mąki
  • 25 dag jabłek
  • 10 dag ketchupu
  • tłuszcz
  • sok z cytryny
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Mięso umyć, zdjąć błonę, pokroić w poprzek włókien na 8 kawałków.

Rozbić tłuczkiem zwilżonym wodą, formować ręką i nożem nadając im kształt wydłużonego liścia.

Posypać przyprawami i mąką.

Obsmażyć.

Jabłka umyć, obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych otworach.

Dodać do filetów razem z ketchupem.

Dusić około 6 minut na małym ogniu.

Podawać z ryżem i sałatą zieloną.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *