Składniki
- 1 kg kaszy pęczak
- 1 kg mięsa wołowego
- 1 cała główka czosnku
- 1 kg fasoli czerwonej
- 1 czerwona papryka
- 1/2 kg cebuli
- 4 jajka
- sól
- pieprz
- gęsi lub kaczy tłuszcz
Przygotowanie
Pokrojoną cebulę podsmażyć w gęsim tłuszczu i odstawić na bok.
Również obsmażyć mięso pokrojone w kostkę gulaszową.
Następnie ułożyć w garnku składniki warstwami, na samym spodzie namoczoną wcześniej fasolę, obsmażone i przyprawione mięso, podsmażoną cebulę, na samej górze cały czosnek i przysypać całość pęczakiem, posolić.
Na wierzchu ułożyć 4 surowe jajka (w całości).
Wszystko zalać niewielką ilością wody.
Naczynie przykryć i włożyć do pieca.
Piec w niedużej temperaturze – im dłużej tym lepiej.