Czulent

Składniki

  • 1 kg kaszy pęczak
  • 1 kg mięsa wołowego
  • 1 cała główka czosnku
  • 1 kg fasoli czerwonej
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 kg cebuli
  • 4 jajka
  • sól
  • pieprz
  • gęsi lub kaczy tłuszcz

Przygotowanie

Pokrojoną cebulę podsmażyć w gęsim tłuszczu i odstawić na bok.

Również obsmażyć mięso pokrojone w kostkę gulaszową.

Następnie ułożyć w garnku składniki warstwami, na samym spodzie namoczoną wcześniej fasolę, obsmażone i przyprawione mięso, podsmażoną cebulę, na samej górze cały czosnek i przysypać całość pęczakiem, posolić.

Na wierzchu ułożyć 4 surowe jajka (w całości).

Wszystko zalać niewielką ilością wody.

Naczynie przykryć i włożyć do pieca.

Piec w niedużej temperaturze – im dłużej tym lepiej.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *