Suflet jogurtowy

Składniki

  • 4 małe kubki jogurtu naturalnego
  • 5 dag przesianej mąki pszennej
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 4 jajka
  • tłuszcz i tarta bułka do formy
  • sól

Przygotowanie

Żółtka ubić z jogurtem, przesianą mąką i kaszą manną. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do masy jogurtowej, ewentualnie doprawić do smaku. Masę przelać do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy do zapiekania i ustawić na większej blaszce napełnionej wodą, tak aby woda sięgała do połowy naczynia.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 45 minut do chwili, gdy patyczek wbity w masę będzie całkiem suchy po wyjęciu. Taki suflet podaje się jako samodzielne danie z dodatkiem gotowanych jarzyn lub surówki pomidorowej.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *