Składniki
- 25 dag makaronu (świderki, rurki, kolanka, penne, rurki)
- 1 1/2 szklanki tłustego białego sera
- 4 łyżki masła lub margaryny
- garść posiekanej zieleniny (szczypiorek, natka pietruszki)
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Makaron należy ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, dobrze odcedzić.
Ser przetrzeć przez sito.
Masło rozgrzać na patelni.
Wrzucić makaron i smażyć do lekkiego zrumienienia, stale mieszając.
Zdjąć z ognia i wymieszać z przetartym serem, doprawić do smaku z solą i pieprzem.
Posypać posiekaną zieleniną.
Podawać z dodatkiem pikantnych surówek.
Trzeba uważać, żeby nie rozgotować makaronu, bo znacznie pogorszy to smak potrawy.

Smaczna i zdrowa potrawa, polecam