Składniki
- 2 kg ziemniaków
- 1 kg cebuli
- 15 dag masła
- 2 szklanki śmietanki
- butelka lub puszka piwa
- 10 dag tartego parmezanu
- gałka muszkatołowa
- pieprz
- sól
Przygotowanie
Posiekać drobno cebulę, przesmażyć ją z połową masła na małym ogniu. Gdy zacznie się rumienić, zdjąć z ognia. Ziemniaki pokroić na cienkie plasterki.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwami ziemniaki i cebulę. Ostatnią warstwę powinny stanowić ziemniaki. Zalać wszystko mieszaniną śmietanki i piwa z dodatkiem soli, pieprzu i startej gałki muszkatołowej oraz parmezanu.
Na wierzchu położyć kilka kawałków masła. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220°C. Piec około 2 godziny.
Gdy zapiekanka się zarumieni, można ogień zmniejszyć do 180°C. Danie im dłużej pieczone, tym smaczniejsze.