Składniki
- 3 duże ziemniaki ugotowane w mundurkach
- 40 dag białego tłustego sera
- 2 jajka
- 15 dag mąki pszennej
- 1 łyżka masła
- 1 szklanka mleka
- posiekana natka pietruszki
- sól
- pieprz
- tarta bułka
- tłuszcz do wysmarowania formy
Przygotowanie
Jeszcze ciepłe ziemniaki obrać i zmielić w maszynce razem z serem.
Masło utrzeć do konsystencji śmietany i, dalej ucierając, wbijać po jednym jajku.
Następnie powoli dolewać mleko i wreszcie dodać masę serowo-ziemniaczaną oraz przesianą mąkę.
Wymieszać i doprawić posiekaną natką, solą i pieprzem.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą.
Przełożyć masę do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy.
Zamknąć i wstawić do garnka z wrzącą wodą – gotować pod przykryciem około 45 minut.
Podawać budyń polany śmietaną lub sosem pomidorowym albo z dodatkiem surówek.
