Ryż ze szpinakiem

Składniki

  • 1 szklanka ryżu
  • 2 łyżki masła
  • 10 dag żółtego sera
  • 2 jajka
  • pęczek świeżego szpinaku (lub 1 opakowanie mrożonego)
  • pomidor
  • po 2 łyżki majonezu i keczupu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Szpinak przebieramy, płuczemy. Przelewamy gorącą osoloną wodą i opłukujemy zimną. Siekamy i wrzucamy na patelnię z łyżką masła. Chwilę dusimy.

Ryż opłukujemy zimną wodą i wsypujemy na patelnię z łyżką roztopionego masła. Smażymy, aż się zeszkli, i zalewamy 2 szklankami gorącej osolonej wody. Gotujemy do miękkości. Pod koniec można wkroić obranego pomidora.

Ryż mieszamy z połową startego sera. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i siekamy. Szpinak mieszamy z keczupem, majonezem i jajkami. Przyprawiamy solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian ryż i szpinak, zaczynając i kończąc ryżem. Posypujemy serem i zapiekamy.

1 Comment

  1. Mafred

    Wczoraj zrobiłem ryż ze szpinakiem według tego przepisu, bardzo mi smakowało. Polecam.

    Reply

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *