Składniki
- 1 szklanka ryżu
- 2 łyżki masła
- 10 dag żółtego sera
- 2 jajka
- pęczek świeżego szpinaku (lub 1 opakowanie mrożonego)
- pomidor
- po 2 łyżki majonezu i keczupu
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Szpinak przebieramy, płuczemy. Przelewamy gorącą osoloną wodą i opłukujemy zimną. Siekamy i wrzucamy na patelnię z łyżką masła. Chwilę dusimy.
Ryż opłukujemy zimną wodą i wsypujemy na patelnię z łyżką roztopionego masła. Smażymy, aż się zeszkli, i zalewamy 2 szklankami gorącej osolonej wody. Gotujemy do miękkości. Pod koniec można wkroić obranego pomidora.
Ryż mieszamy z połową startego sera. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i siekamy. Szpinak mieszamy z keczupem, majonezem i jajkami. Przyprawiamy solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian ryż i szpinak, zaczynając i kończąc ryżem. Posypujemy serem i zapiekamy.
Wczoraj zrobiłem ryż ze szpinakiem według tego przepisu, bardzo mi smakowało. Polecam.