Składniki
- 30 dag ryżu
- 50 dag kapusty włoskiej, białej lub pekińskiej
- 3 jajka
- 1 puszka groszku konserwowanego
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/2 szklanki śmietany
- 2 cebule
- 2 marchewki
- kawałek selera
- masło
- kostki rosołowe o smaku grzybowym
- posiekana natka pietruszki
- gałka muszkatołowa
- pieprz
- sól
- ewentualnie kilka pieczarek
Przygotowanie
Ryż ugotować na sypko w esencjonalnym rosole z kostki, odcedzić i dobrze odcisnąć.
Wymieszać z dwoma łyżkami masła i ostudzić.
Kapustę oczyścić i pokroić w kostkę.
Obgotować we wrzątku (najlepiej na durszlaku) albo jeszcze lepiej – ugotować na parze.
Jarzyny (ewentualnie także i pieczarki) obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej z dużymi dziurkami.
Cebulę drobno posiekać i udusić na maśle bez rumienienia.
Dodać odciśniętą kapustę wymieszaną z koncentratem oraz tarte warzywa.
Dusić na małym ogniu, stale mieszając, aż zmiękną i staną się przezroczyste.
Doprawić do smaku i ostudzić.
Jajka ugotować na twardo i grubo posiekać, groszek odcedzić z zalewy.
Dobrze wymieszać ryż, uduszone jarzyny, groszek i posiekane jajka oraz natkę.
Doprawić.
Włożyć do natłuszczonej i posypanej tartą bułką formy do zapiekania, posypać wiórkami zimnego masła.
Piec w piekarniku około 45-60 minut.
Muszę przygotować to danie, zapowiada się wyśmienicie:)