Składniki
- 20 dag palonej kaszy gryczanej
- 2 niepełne szklanki wywaru z warzyw
- łyżka maggi w płynie
- nieduży brokuł (około 30 dag)
- cebula
- 2 łyżki oleju sojowego
- 2 ząbki czosnku
- jajo
- żółtko
- 2 łyżeczki prażonych pestek słonecznika
- pęczek kopru
- pieprz
- sól
Przygotowanie
Kaszę wypłukać, wsypać do wrzącego wywaru z dodatkiem maggi i ugotować na półsypko. Brokuł z łodygą przeciętą na krzyż włożyć do osolonej i lekko posłodzonej wody i gotować 6-8 minut, po czym odcedzić i posiekać.
Cebulę i czosnek drobno pokroić, zeszklić na oleju. Dodać brokuł i, mieszając, chwilę smażyć. Połączyć warzywa z przestudzoną kaszą i pestkami słonecznika, dodać jajo i żółtko, starannie wyrobić.
W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Uformować z masy owalne klopsiki i ułożyć w żaroodpornej formie wysmarowanej olejem. Zapiekać 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 220°C. Posypać posiekanym koperkiem.
Podawać z pikantnymi sosami oraz sałatką z buraków i kwaszonych ogórków.
