Zapiekanka gruzińska

Składniki

  • 4 jaja
  • 80 dag dyni
  • 2 cebule
  • 3/4 szklanki gęstej śmietany
  • łyżka soku z cytryny
  • 2-3 łyżki startego ostrego żółtego sera
  • 2 łyżki masła
  • skórka otarta z cytryny
  • łyżka bułki tartej
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Dynię obrać, usunąć pestki, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. W rondlu stopić łyżkę masła, zeszklić na nim drobno pokrojoną cebule, dodać dynię, skropić sokiem z cytryny i dusić na niewielkim ogniu 8-10 minut, zdjąć z ognia, wymieszać z solą, pieprzem i rozbełtanymi jajami.

Żaroodporny półmisek wysmarować masłem, posypać bułką tartą, wyłożyć przygotowaną dynią.

Śmietanę dokładnie wymieszać ze szczyptą cukru i skórką z cytryny, polać dynię, posypać żółtym serem, wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać około 15 minut.

Przed podaniem posypać koperkiem.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *