Składniki
- 4 jaja
- 80 dag dyni
- 2 cebule
- 3/4 szklanki gęstej śmietany
- łyżka soku z cytryny
- 2-3 łyżki startego ostrego żółtego sera
- 2 łyżki masła
- skórka otarta z cytryny
- łyżka bułki tartej
- 3 łyżki posiekanego koperku
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Dynię obrać, usunąć pestki, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. W rondlu stopić łyżkę masła, zeszklić na nim drobno pokrojoną cebule, dodać dynię, skropić sokiem z cytryny i dusić na niewielkim ogniu 8-10 minut, zdjąć z ognia, wymieszać z solą, pieprzem i rozbełtanymi jajami.
Żaroodporny półmisek wysmarować masłem, posypać bułką tartą, wyłożyć przygotowaną dynią.
Śmietanę dokładnie wymieszać ze szczyptą cukru i skórką z cytryny, polać dynię, posypać żółtym serem, wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać około 15 minut.
Przed podaniem posypać koperkiem.