Składniki
- 40 dag białego tłustego sera
- 3 duże ziemniaki ugotowane w mundurkach
- 4 jajka
- 15 dag mąki pszennej
- 1 łyżka masła
- 1 szklanka mleka
- posiekana natka pietruszki
- tłuszcz do wysmarowania formy
- tarta bułka
- pieprz
- sól
Przygotowanie
Jeszcze ciepłe ziemniaki obrać i zmielić w maszynce razem z serem. Masło utrzeć do konsystencji śmietany i, dalej ucierając, wbijać po jednym jajku. Następnie powoli dolewać mleko i wreszcie dodać masę serowo-ziemniaczaną oraz przesianą mąkę. Wymieszać i doprawić posiekaną natką, solą i pieprzem. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą. Przełożyć masę do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy. Zamknąć i wstawić do garnka z wrzącą wodą – gotować pod przykryciem około 45 minut. Podawać budyń polany śmietaną lub sosem pomidorowym albo z dodatkiem surówek.