Budyń sernikowy

Składniki

  • 40 dag białego tłustego sera
  • 3 duże ziemniaki ugotowane w mundurkach
  • 4 jajka
  • 15 dag mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka mleka
  • posiekana natka pietruszki
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • tarta bułka
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

Jeszcze ciepłe ziemniaki obrać i zmielić w maszynce razem z serem. Masło utrzeć do konsystencji śmietany i, dalej ucierając, wbijać po jednym jajku. Następnie powoli dolewać mleko i wreszcie dodać masę serowo-ziemniaczaną oraz przesianą mąkę. Wymieszać i doprawić posiekaną natką, solą i pieprzem. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą. Przełożyć masę do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy. Zamknąć i wstawić do garnka z wrzącą wodą – gotować pod przykryciem około 45 minut. Podawać budyń polany śmietaną lub sosem pomidorowym albo z dodatkiem surówek.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *