Składniki
- 25 dag pieczarek
- 1 spora cebula
- 4 szklanki rosołu z kostki (najlepiej grzybowego) lub wywaru z warzyw
- 2 szklanki żuru z butelki
- 1-2 listki laurowe
- 1-2 ziarna ziela angielskiego
- 2-3 ziarnka pieprzu
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 kg gotowanych ziemniaków
- 1-2 łyżki oliwy, oleju lub margaryny garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, koperek, szczypiorek)
Przygotowanie
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu. Pieczarki oczyścić, grubo poszatkować i dodać do cebuli razem z pokruszonym listkiem i lekko potłuczonym zielem oraz pieprzem. Dusić do miękkości na małym ogniu, ewentualnie podlewając 1-2 łyżkami wody. Uduszone grzyby zalać rosołem z kostki i gotować na średnim ogniu około 10 minut. Dolać żur i zagotować. Czosnek zmiażdżyć, zetrzeć na tarce lub drobniutko posiekać, rozetrzeć z odrobiną soli i dodać do zupy razem z posiekaną zieleniną. Skosztować, ewentualnie doprawić. Ziemniaki posypać posiekaną zieleniną. Można też okrasić je odrobiną tłuszczu, lub – dla zdecydowanych mięsożerców – podsmażonym boczkiem pokrojonym w kostkę. Pieczarki można zastąpić mieszanymi grzybami leśnymi.