Żurek z pieczarkami

Składniki

  • 25 dag pieczarek
  • 1 spora cebula
  • 4 szklanki rosołu z kostki (najlepiej grzybowego) lub wywaru z warzyw
  • 2 szklanki żuru z butelki
  • 1-2 listki laurowe
  • 1-2 ziarna ziela angielskiego
  • 2-3 ziarnka pieprzu
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 kg gotowanych ziemniaków
  • 1-2 łyżki oliwy, oleju lub margaryny garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, koperek, szczypiorek)

Przygotowanie

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu. Pieczarki oczyścić, grubo poszatkować i dodać do cebuli razem z pokruszonym listkiem i lekko potłuczonym zielem oraz pieprzem. Dusić do miękkości na małym ogniu, ewentualnie podlewając 1-2 łyżkami wody. Uduszone grzyby zalać rosołem z kostki i gotować na średnim ogniu około 10 minut. Dolać żur i zagotować. Czosnek zmiażdżyć, zetrzeć na tarce lub drobniutko posiekać, rozetrzeć z odrobiną soli i dodać do zupy razem z posiekaną zieleniną. Skosztować, ewentualnie doprawić. Ziemniaki posypać posiekaną zieleniną. Można też okrasić je odrobiną tłuszczu, lub – dla zdecydowanych mięsożerców – podsmażonym boczkiem pokrojonym w kostkę. Pieczarki można zastąpić mieszanymi grzybami leśnymi.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *