Żurek z jajkiem i białą kiełbasą

Składniki

  • 2 kawałki białej kiełbasy
  • włoszczyzna
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 i 1/2 szklanki zakwasu na żur
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • liść laurowy
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

W garnku zagotować 1 i 1/2 l wody. Włoszczyznę, czosnek oraz cebulę obrać. Do wrzątku włożyć włoszczyznę, kiełbasę, liść laurowy i cebulę. Gotować na małym ogniu do momentu, aż włoszczyzna będzie miękka. Wyjąć kiełbasę i włoszczyznę. Na patelni rozgrzać olej, przesmażyć kiełbasę w całości na złoty kolor. Przestudzić, pokroić w plasterki.

Do wywaru wlać zakwas na żur. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z niewielką ilością wody, wlać do żurku. Dołożyć majeranek. Zagotować, dodać śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z pokrojoną kiełbasą oraz jajkami ugotowanymi na twardo.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *