Składniki
- 2 kawałki białej kiełbasy
- włoszczyzna
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 i 1/2 szklanki zakwasu na żur
- 1/2 szklanki śmietany
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- liść laurowy
- majeranek
- sól
- pieprz
Przygotowanie
W garnku zagotować 1 i 1/2 l wody. Włoszczyznę, czosnek oraz cebulę obrać. Do wrzątku włożyć włoszczyznę, kiełbasę, liść laurowy i cebulę. Gotować na małym ogniu do momentu, aż włoszczyzna będzie miękka. Wyjąć kiełbasę i włoszczyznę. Na patelni rozgrzać olej, przesmażyć kiełbasę w całości na złoty kolor. Przestudzić, pokroić w plasterki.
Do wywaru wlać zakwas na żur. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z niewielką ilością wody, wlać do żurku. Dołożyć majeranek. Zagotować, dodać śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z pokrojoną kiełbasą oraz jajkami ugotowanymi na twardo.