Żurek po staropolsku

Składniki

  • 1 l bulionu wołowego
  • 1 szklanka żuru żytniego
  • 1 szklanka kwasu z ogórków kiszonych
  • 1 szklanka śmietany
  • 400 g białej kiełbasy
  • 1 łyżka mąki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • majeranek
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

Bulion doprowadzić do wrzenia, po czym dodać kiełbasę i czosnek.

Gotować do miękkości kiełbasy, wówczas kiełbasę wyjąć a do bulionu wlać żur i kwas ogórkowy.

Całość wymieszać i ponownie doprowadzić do zagotowania.

Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Następnie mąkę połączyć ze śmietaną i dodać do żuru.

Wymieszać i wrzucić jeszcze pokrojoną kiełbasę.

Posypać majerankiem i podgrzać.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *