Żurek małopolski

Składniki

  • 25 dag mięsa wieprzowego bez kości
  • pęczek włoszczyzny (bez kapusty)
  • 1 szklanka żytniego żuru
  • 5-6 ugotowanych na twardo jajek
  • 25 dag białego sera
  • 25 dag białej kapusty
  • 1 szklanka śmietany
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Z mięsa, kiełbasy, włoszczyzny i 5 szklanek wody ugotować wywar.

Ugotowane mięso i warzywa pokroić w kostkę, włożyć do przecedzonego wywaru, dodać żur, kiełbasę, pokruszony ser, pokrojone jajka i roztarty z solą i pieprzem czosnek.

Zagotować, wlać śmietanę i wymieszać.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *