Składniki
- 2 l wody
- zakwas na żur w ilości według własnych upodobań smakowych
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 4 ziemniaki średniej wielkości
- 2 marchewki
- 2 młode kalarepki
- 2 gałązki zielonej pietruszki
- 1 duża łyżka smalcu
- liść laurowy
- kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
- sól
Przygotowanie
Do gotującej się wody dodać smalec i wszystkie przyprawy.
Gdy całość się zagotuje, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i pozostałe warzywa oraz zieloną pietruszkę i gotować na średnim ogniu, aż składniki będą miękkie, ale nierozgotowane.
Odstawić zupę z ognia, zalać zakwasem, posmakować, ponownie postawić na ogień i zagotować.
Doprawić do smaku i połączyć z lekko ubitą śmietaną.
Podawać z drobnymi grzankami z tostowego chleba.