Żurek jarzynowy

Składniki

  • 2 l wody
  • zakwas na żur w ilości według własnych upodobań smakowych
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 4 ziemniaki średniej wielkości
  • 2 marchewki
  • 2 młode kalarepki
  • 2 gałązki zielonej pietruszki
  • 1 duża łyżka smalcu
  • liść laurowy
  • kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • sól

Przygotowanie

Do gotującej się wody dodać smalec i wszystkie przy­prawy.

Gdy całość się zagotuje, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i pozostałe warzywa oraz zieloną pie­truszkę i gotować na średnim ogniu, aż składniki będą miękkie, ale nierozgotowane.

Odstawić zupę z ognia, zalać zakwasem, posmakować, ponownie postawić na ogień i zagotować.

Doprawić do smaku i połączyć z lekko ubitą śmietaną.

Podawać z drobnymi grzan­kami z tostowego chleba.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *