Składniki
- 1 puszka konserwowej białej fasoli
- 2 spore cebule
- 4 pory (tylko jasne części)
- 25 dag białej kapusty
- 6 szklanek warzywnego rosołu z kostki
- 15 dag łagodnego żółtego sera
- 1 łyżka śmietany
- 2 łyżki margaryny
- garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, szczypiorek, koperek)
- sól, pieprz
Przygotowanie
Cebule i pory drobno poszatkować, podobnie jak kapustę. Cebule i pory zeszklić na maśle, dodać kapustę i chwilę dusić na małym ogniu, stale mieszając. Fasolę przetrzeć przez sito lub zmiksować razem z zalewą, dodać do jarzynek i zalać gorącym rosołem. Dodać przetartą przez sito fasolę, doprawić do smaku, doprowadzić do wrzenia i gotować około 20 minut. Ser utrzeć na tarce z dużymi otworami, dodać do gotowej zupy razem ze śmietaną i posiekaną zieleniną. Podawać z rumianymi grzankami.