Zupka edamska

Składniki

  • 1 puszka konserwowej białej fasoli
  • 2 spore cebule
  • 4 pory (tylko jasne części)
  • 25 dag białej kapusty
  • 6 szklanek warzywnego rosołu z kostki
  • 15 dag łagodnego żółtego sera
  • 1 łyżka śmietany
  • 2 łyżki margaryny
  • garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, szczypiorek, koperek)
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Cebule i pory drobno poszatkować, podobnie jak kapustę. Cebule i pory zeszklić na maśle, dodać kapustę i chwilę dusić na małym ogniu, stale mieszając. Fasolę przetrzeć przez sito lub zmiksować razem z zalewą, dodać do jarzynek i zalać gorącym rosołem. Dodać przetartą przez sito fasolę, doprawić do smaku, doprowadzić do wrzenia i gotować około 20 minut. Ser utrzeć na tarce z dużymi otworami, dodać do gotowej zupy razem ze śmietaną i posiekaną zieleniną. Podawać z rumianymi grzankami.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *