Składniki
- 4 gałązki natki pietruszki
- 4 gałązki bazylii
- 4 gałązki oregano
- 6 szklanek bulionu drobiowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka oliwy
- kluseczki
- 2 żółtka
- 2 łyżki startego parmezanu
- szczypta suszonych ziół prowansalskich
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Zrobić kluseczki: mąkę wsypać do miseczki, dodać żółtka, parmezan, sól i gałkę muszkatołową do smaku.
Wlać odrobinę wody i zagnieść ciasto.
Następnie z ciasta uformować cienkie wałeczki.
Pozostawić je na stolnicy 30 minut, aby ciasto podeschło.
Zagotować bulion.
Wałeczki ciasta pociąć na kawałki około 3 cm.
Kluseczki wrzucić na wrzący bulion.
Poczekać, aż wypłyną, po czym zmniejszyć płomień i gotować jeszcze 6 minut.
W trym czasie bazylię, natkę pietruszki i oregano opłukać, osuszyć, poodrywać listki.
Ząbki czosnku obrać.
Zmiksować na gładko listki ziół, czosnek i oliwę.
Pastę ziołową dodać do gotujących się w bulionie kluseczek.
Całość zagotować.
Natychmiast zdjąć z ognia (zbyt długie gotowanie sprawi, że zioła stracą smak).
Zupę przyprawić do smaku solą, pieprzem i suszonymi ziołowymi.