Zupa ziołowa z kluseczkami

Składniki

  • 4 gałązki natki pietruszki
  • 4 gałązki bazylii
  • 4 gałązki oregano
  • 6 szklanek bulionu drobiowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka oliwy
  • kluseczki
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • szczypta suszonych ziół prowansalskich
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Zrobić kluseczki: mąkę wsypać do miseczki, dodać żółtka, parmezan, sól i gałkę muszkatołową do smaku.

Wlać odrobinę wody i zagnieść ciasto.

Następnie z ciasta uformować cienkie wałeczki.

Pozostawić je na stolnicy 30 minut, aby ciasto podeschło.

Zagotować bulion.

Wałeczki ciasta pociąć na kawałki około 3 cm.

Kluseczki wrzucić na wrzący bulion.

Poczekać, aż wypłyną, po czym zmniejszyć płomień i gotować jeszcze 6 minut.

W trym czasie bazylię, natkę pietruszki i oregano opłukać, osuszyć, poodrywać listki.

Ząbki czosnku obrać.

Zmiksować na gładko listki ziół, czosnek i oliwę.

Pastę ziołową dodać do gotujących się w bulionie kluseczek.

Całość zagotować.

Natychmiast zdjąć z ognia (zbyt długie gotowanie sprawi, że zioła stracą smak).

Zupę przyprawić do smaku solą, pieprzem i suszonymi ziołowymi.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *