Składniki
- 50 dag ziemniaków
- 50 dag cebuli
- 10-15 dag chudego boczku
- 1 łyżka margaryny lub łyżka oliwy
- duży ząbek czosnku
- 1,5 l rosołu (może być z kostki)
- 4 parówki lub 15 dag kiełbasy
- 1 łyżeczka sproszkowanej papryki
- pęczek naci pietruszki lub szczypiorku
- sól
Przygotowanie
W rondlu podgrzać tłuszcz, dodać pokrajany w drobną kostkę boczek i pokrajaną w cienkie talarki cebulę.
Dusić na małym ogniu do lekkiego zrumienienia, włożyć zmiażdżony ząbek czosnku oraz obrane, umyte i pokrajane w kostkę ziemniaki.
Całość oprószyć papryką i zalać rosołem.
Osolić, rondel przykryć i gotować zupę na średnim ogniu 25-30 minut.
Po tym czasie włożyć do zupy pokrajane (bez skórki) parówki lub kiełbaski.
Podgrzać dobrze i przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.