Zupa ziemniaczano-cebulowa

Składniki

  • 50 dag ziemniaków
  • 50 dag cebuli
  • 10-15 dag chudego boczku
  • 1 łyżka margaryny lub łyżka oliwy
  • duży ząbek czosnku
  • 1,5 l rosołu (może być z kostki)
  • 4 parówki lub 15 dag kiełbasy
  • 1 łyżeczka sproszkowanej papryki
  • pęczek naci pietruszki lub szczypiorku
  • sól

Przygotowanie

W rondlu podgrzać tłuszcz, dodać pokrajany w drobną kostkę boczek i pokrajaną w cienkie talarki cebulę.

Dusić na małym ogniu do lekkiego zrumienienia, włożyć zmiażdżony ząbek czosnku oraz obrane, umyte i pokrajane w kostkę ziemniaki.

Całość oprószyć papryką i zalać rosołem.

Osolić, rondel przykryć i gotować zupę na średnim ogniu 25-30 minut.

Po tym czasie włożyć do zupy pokrajane (bez skórki) parówki lub kiełbaski.

Podgrzać dobrze i przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *