Zupa ziemniaczana z zacierkami

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 25 dag boczku wędzonego lub świeżego
  • 8 szklanek wody
  • włoszczyzna
  • cebula
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól

Zacierka:

  • 2 jaja
  • 25 dag mąki
  • 1-2 łyżki wody
  • sól

Przygotowanie

Włoszczyznę oczyścić, opłukać, pokroić i ugotować razem z przyprawami oraz pokrojonymi w kostkę ziemniakami.

Z mąki, jaj, odrobiny soli i wody zagnieść twarde ciasto, wyrobić.

Zetrzeć na tarce o dużych otworach i wsypać do gotującej się zupy, zagotować, mieszając.

Dodać podsmażony z cebulą boczek, przyprawić do smaku.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *