Zupa ziemniaczana z brokułem i serem

Składniki

  • 100 g różyczek brokułu, świeżych lub mrożonych
  • 150 g mączystych ziemniaków
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml mleka
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka tartego sera gouda
  • 1/2 pęczka szczypiorku

Przygotowanie

Umyć świeże różyczki brokułu. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę.

Szalotkę obrać i drobno posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.

W garnku rozgrzać olej i zeszklić na nim szalotkę i czosnek. Dodać brokuł i ziemniaki i szybko podsmażyć.

Wlać bulion i mleko, przykryć i gotować około 10-15 minut, aż brokuł i ziemniaki zmiękną.

Przetrzeć zupę końcówką miksującą ręcznego miksera, przyprawić solą i pieprzem.Dodać ser i poczekać, aż stopi się w zupie.

Wlać zupę do ogrzanego talerza i posypać szczypiorkiem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *