Składniki
- 100 g różyczek brokułu, świeżych lub mrożonych
- 150 g mączystych ziemniaków
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
- 200 ml bulionu warzywnego
- 100 ml mleka
- sól
- pieprz
- 1 łyżka tartego sera gouda
- 1/2 pęczka szczypiorku
Przygotowanie
Umyć świeże różyczki brokułu. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę.
Szalotkę obrać i drobno posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
W garnku rozgrzać olej i zeszklić na nim szalotkę i czosnek. Dodać brokuł i ziemniaki i szybko podsmażyć.
Wlać bulion i mleko, przykryć i gotować około 10-15 minut, aż brokuł i ziemniaki zmiękną.
Przetrzeć zupę końcówką miksującą ręcznego miksera, przyprawić solą i pieprzem.Dodać ser i poczekać, aż stopi się w zupie.
Wlać zupę do ogrzanego talerza i posypać szczypiorkiem.