Zupa ziemniaczana z awokado

Składniki

  • 500 g ziemniaków
  • 1 awokado
  • 100 g cebulki
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 800 ml rosołu warzywnego
  • 200 ml chudego mleka
  • 50 g kwaśnej śmietany
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę.

Cebulkę obrać, posiekać i dusić na maśle.

Dodać paprykę, przez chwilę razem dusić, po czym wrzucić ziemniaki i wlać rosół.

Gotować przez 25 minut.

Zupę zmiksować, dolewać mleko, do smaku dodać sól i pieprz.

Awokado obrać ze skórki, podzielić na połówki, wyjąć pestkę, miąższ pokroić w kostkę.

Dodać do zupy śmietanę, mieszając.

Gotować jeszcze 5 minut.

Posypać papryką, posiekanym szczypiorkiem.

Podawać z kawałeczkami awokado i bagietką.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *