Zupa ziemniaczana po włosku

Składniki

  • 50 dag ziemniaków
  • 3 szklanki rosołu z kostki
  • 14-20 dag startego sera żółtego
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kost­kę. Włożyć do rondelka i zalać gorącym rosołem, gotować do miękkości na niewiel­kim ogniu, a następnie przetrzeć przez sito lub zmiksować.

Dodać ciepłe mleko i do­prawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zagotować na małym og­niu, stale mieszając.

Zdjąć z ognia, dodać ser i mieszać, dopóki ser się nie roztopi.

Podawać natychmiast, najlepiej w cerami­cznych miseczkach.

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *