Zupa ziemniaczana

Składniki

  • 50 dag ziemniaków
  • pęczek włoszczyzny
  • 2 cebule
  • 10 dag wędzonego boczku
  • łyżka oleju
  • 3-4 szklanki bulionu warzywnego
  • 5 gałązek majeranku
  • 100 ml kremówki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Ziemniaki, włoszczyznę i cebulę obrać i pokroić. Boczek pokroić w kostkę. W rondlu zeszklić cebulę i 2/3 boczku, podsmażyć z ziemniakami i włoszczyzną. Wlać bulion, dorzucić 2 gałązki majeranku. Gotować około 15 minut. Resztę boczku wysmażyć na suchej patelni.

Z zupy wyjąć majeranek, całość zmiksować, zaciągnąć śmietaną, zagotować, przyprawić solą i pieprzem, posypać majerankiem i skwarkami boczku.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *