Zupa ze świeżych pomidorów

Składniki

  • kilka dojrzałych, miękkich pomidorów (tak by po przetarciu pozostały 2 szklanki soku)
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka gęstej śmietany
  • 1 kopiasta łyżka czystego smalcu
  • pęczek zieleniny: listki lubczyku, natki pietruszki i selera związane bawełnianą nitką
  • cukier
  • sól
  • pieprz
  • posiekany koperek

Ciasto na lane kluski:

  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 kopiasta łyżka pszennej mąki

Przygotowanie

Do wrzącej wody wrzucić pęczek zieleniny, lekko posolić i gotować.

Na rozgrzanym smalcu usmażyć pokrojo­ne pomidory, gdy się rozprużą, przetrzeć przez sito, przelewając wywarem z zieleniny, z którego usunąć wy­gotowany pęczek zieleniny.

Przecier połączyć z pozostałą wodą, dodać mleko lekko spienione ze śmietaną.

Przy­prawić do smaku i zagotować.

Z jajka, żółtka i mą­ki utrzeć niezbyt gęste ciasto i lać bezpośrednio na gorącą zupę cienkim strumykiem, często mieszając, by klu­seczki się nie posklejały.

Gdy wszystkie wypłyną na wierzch, raz jeszcze dokładnie wymieszać i rozlewać na talerze.

Zupę podawać oproszoną posiekanym koperkiem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *