Zupa ze świeżych grzybów

Składniki

  • kapelusze świeżych grzybów (może być mieszanka)
  • kopiasta łyżka masła
  • łyżka mąki
  • szklanka kwaśnej śmietany
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • mleko

Przygotowanie

Oczyszczone, umyte i obsuszone kapelusze grzybów drobno siekamy (powinna być pełna szklanka). Na rozgrzanym maśle podsmażamy drobno posiekaną cebulę, gdy się zeszkli (nie dopuszczamy do zrumienienia), dodajemy przygotowane grzyby i, często mieszając, prużymy przez kilka minut. Gdy grzyby dokładnie się przesmażą, ale nie zrumienią, zalewamy je 2 szklankami gorącej wody i gotujemy razem na niewielkim ogniu, aż będą miękkie. Zupę doprawiamy do smaku, łączymy z mąką wymieszaną z mlekiem (1/2 szklanki), zagotowujemy i trzymamy na ogniu przez 3 min, by mąka straciła smak surowizny i dobrze zagęściła zupę. Po zdjęciu z ognia łączymy z lekko roztrzepaną śmietaną i, gdy trzeba, doprawiamy. Podajemy z grubym makaronem lub, podanymi oddzielnie, ziemniakami puree obficie polanymi zrumienionym masłem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *