Zupa z warzyw i indyka z ziołową pastą

Składniki

  • 3/4 l wywaru warzywnego
  • 400 g piersi indyka
  • 250 g cukinii
  • 500 g pomidorów w kawałkach (z puszki)
  • 250 g marchwi
  • 250 g ziemniaków
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Na pastę:

  • 30 g parmezanu (świeżo startego)
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 3-4 gałązki tymianku
  • 6 łyżek oliwy tłoczonej na zimno (extra virgin olive oil)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • trochę soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Drobno posiekać umyte i osuszone zioła oraz cebulę i czosnek.

W misce wymieszać zioła, czosnek i cebulę ze świeżo startym parmezanem i domieszać po kropli oliwę.

Pastę doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny.

Zostawić do zmacerowania.

W tym czasie pokroić pierś indyka na kawałki.

Usmażyć w rondlu w gorącym oleju.

Do mięsa dodać pokrojony drobno ząbek czosnku i przyprawić solą i pieprzem.

Następnie domieszać kawałeczki pomidorów razem z ich sokiem.

Zalać gorącym wywarem warzywnym.

Doprowadzić do wrzenia i gotować około 15 minut na średnim ogniu.

Następnie przygotować warzywa: marchew i cukinię umyć, oczyścić i pokroić w plasterki (duże cukinie przekroić przedtem wzdłuż na połowę), ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.

Wszystkie warzywa dodać do zupy i razem gotować jeszcze około 15 minut.

Zupę przelać do głębokich talerzy.

Na każdy talerz położyć kleks ziołowej pasty i od razu podawać.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *