Składniki
- plaster gotowanej szynki z tłuszczykiem (10 dag)
- 1 cebula
- 2 płaskie łyżki suchego ryżu
- 1 łyżeczka przyprawy typu ?Jarzynka”
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka posiekanej zieleniny
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Na rozgrzane, spienione masło wsypać opłukany ryż i, często mieszając, zasmażyć.
Gdy nabierze złocistej barwy, zalać 2 szklankami wody, dodać przyprawę i gotować na niewielkim ogniu do miękkości.
Na oliwie podsmażyć drobno posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, dodać drobno posiekaną szynkę, całość zasmażyć, dodać do gotującego się ryżu i trzymać na ogniu nie dłużej niż przez 5 minut.
Składniki powinny być miękkie, ale nierozgotowane.
Zupę, gdy trzeba, lekko doprawić do smaku, uważając, by nadmiar przypraw nie przytłumił niepowtarzalnego smaku i aromatu szynki.
Podawać posypaną zieleniną.