Zupa z szynki

Składniki

  • plaster gotowanej szynki z tłuszczykiem (10 dag)
  • 1 cebula
  • 2 płaskie łyżki suchego ryżu
  • 1 łyżeczka przyprawy typu ?Jarzynka”
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka posiekanej zieleniny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Na rozgrzane, spienione masło wsypać opłukany ryż i, często mieszając, zasmażyć.

Gdy nabierze złocistej barwy, zalać 2 szklankami wody, dodać przy­prawę i gotować na niewielkim ogniu do miękkości.

Na oliwie podsmażyć drobno posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, dodać drobno posiekaną szynkę, całość za­smażyć, dodać do gotującego się ryżu i trzymać na ogniu nie dłużej niż przez 5 minut.

Składniki powinny być miękkie, ale nierozgotowane.

Zupę, gdy trzeba, lek­ko doprawić do smaku, uważając, by nadmiar przy­praw nie przytłumił niepowtarzalnego smaku i aromatu szynki.

Podawać posypaną zieleniną.

 

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *