Składniki
- ok. 30 dag zielonej soczewicy
- 1 mały przecier pomidorowy
- 2-3 marchewki
- 2 średnie cebule
- liść laurowy
- 2-3 łyżki majeranku
- ziele angielskie
- sól
- pieprz
- 2 kostki rosołowe
- olej
Przygotowanie
Soczewicę myjemy i gotujemy w około 2,5-3 l wody. Usuwamy łyżką cedzakową szumowiny, dodajemy przyprawy oraz 2 kostki rosołowe.
Marchewki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebule kroimy w kostkę. Smażymy na oleju, aż się zeszkli. Dodajemy marchewkę, chwilę smażymy.
Do warzyw dodajemy przecier pomidorowy i dusimy kilka minut na wolnym ogniu, po czym przekładamy do zupy, gdy soczewica będzie na wpół miękka. Mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut do miękkości warzyw. Podajemy gorącą.