Zupa z soczewicy

Składniki

  • ok. 30 dag zielonej soczewicy
  • 1 mały przecier pomidorowy
  • 2-3 marchewki
  • 2 średnie cebule
  • liść laurowy
  • 2-3 łyżki majeranku
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz
  • 2 kostki rosołowe
  • olej

Przygotowanie

Soczewicę myjemy i gotujemy w około 2,5-3 l wody. Usuwamy łyżką cedzakową szumowiny, dodajemy przyprawy oraz 2 kostki rosołowe.

Marchewki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebule kroimy w kostkę. Smażymy na oleju, aż się zeszkli. Dodajemy marchewkę, chwilę smażymy.

Do warzyw dodajemy przecier pomidorowy i dusimy kilka minut na wolnym ogniu, po czym przekładamy do zupy, gdy soczewica będzie na wpół miękka. Mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut do miękkości warzyw. Podajemy gorącą.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *