Składniki
- 30 dag selerów naciowych
- 1/2 kg selerów bulwiastych
- 20 dag ziemniaków
- 15 dag cebuli
- 3/4 szklanki śmietany
- 6 łyżek posiekanej naci pietruszki
- 1 łyżka masła
- sól
Przygotowanie
Selery bulwiaste i ziemniaki umyć, oczyścić, opłukać, pokroić w kawałki.
Cebulę obrać, opłukać i pokroić.
Selery naciowe oczyścić z liści i włókien (tak jak rabarbar) i każdą gałązkę przekrajać na 2?3 części.
Wszystkie warzywa włożyć do wrzącej wody z dodatkiem masła i soli.
Ugotować do miękkości, przetrzeć przez sito lub zmiksować.
Do przygotowanej zupy dodać śmietanę i zieloną pietruszkę.
Przyprawić do smaku solą.
Podawać z dodatkiem grzybka biszkoptowego.