Zupa z selerów naciowych i bulwiastych

Składniki

  • 30 dag selerów naciowych
  • 1/2 kg selerów bulwiastych
  • 20 dag ziemniaków
  • 15 dag cebuli
  • 3/4 szklanki śmietany
  • 6 łyżek posiekanej naci pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • sól

Przygotowanie

Selery bulwiaste i ziemniaki umyć, oczyścić, opłukać, pokroić w kawałki.

Cebulę obrać, opłukać i pokroić.

Selery naciowe oczyścić z liści i włókien (tak jak rabarbar) i każdą gałązkę przekrajać na 2?3 części.

Wszystkie warzywa włożyć do wrzącej wody z dodatkiem masła i soli.

Ugotować do miękkości, przetrzeć przez sito lub zmiksować.

Do przygotowanej zupy dodać śmietanę i zieloną pietruszkę.

Przyprawić do smaku solą.

Podawać z dodatkiem grzybka biszkoptowego.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *