Zupa z sałaty

Składniki

  • główka sałaty
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 20 g masła
  • 2 żółtka

Przygotowanie

Główkę sałaty rozdzielić na liście, umyć je, pokroić na cienkie paski i na małym ogniu udusić na oleju pod przykryciem.

Dodać posiekany koperek i roztarty czosnek, posolić, dolać wody i zagotować.

Mąkę wymieszać z kwaśną śmietaną i dodać do zupy, posolić, dodać cukier ocet i mocno zagotować.

Wędzony boczek pokroić w kostkę i przetopić na chrupiące skwarki, które należy oddzielić od tłuszczu.

W wazie przeznaczonej na zupę wymieszać masło z żółtkami i zalać gorącą zupą.

Zupę należy podawać bardzo gorącą, posypaną na wierzchu chrupiącymi skwarkami.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *