Składniki
- główka sałaty
- 100 g wędzonego boczku
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżeczka cukru
- 20 g masła
- 2 żółtka
Przygotowanie
Główkę sałaty rozdzielić na liście, umyć je, pokroić na cienkie paski i na małym ogniu udusić na oleju pod przykryciem.
Dodać posiekany koperek i roztarty czosnek, posolić, dolać wody i zagotować.
Mąkę wymieszać z kwaśną śmietaną i dodać do zupy, posolić, dodać cukier ocet i mocno zagotować.
Wędzony boczek pokroić w kostkę i przetopić na chrupiące skwarki, które należy oddzielić od tłuszczu.
W wazie przeznaczonej na zupę wymieszać masło z żółtkami i zalać gorącą zupą.
Zupę należy podawać bardzo gorącą, posypaną na wierzchu chrupiącymi skwarkami.