Zupa z porów

Składniki

  • 3 duże pory
  • 4 szklanki wywaru z mięsa lub bulionu z kostki
  • łyżka margaryny lub masła
  • pół szklanki śmietanki 12%
  • szczypta pieprzu
  • cukier
  • sól

Przygotowanie

Odkroić zielone części porów, jasne części przekroić na pół, dokładnie oczyścić z piasku, opłukać i pokroić na niewielkie kawałki.

Masło lub margarynę rozpuścić w garnku, dodać pokrojone pory i dusić co najmniej 15 minut, podlewając w razie potrzeby wywarem (uważać, aby pory się nie przyrumieniły).

Kiedy pory będą już miękkie, zmiksować, dodać cały wywar, doprawić cukrem, pieprzem i solą, zagotować jeszcze raz, wlać śmietankę.

Podawać z groszkiem ptysiowym, grzankami lub sucharkami.

Można też dodać, już na talerzach, trochę startego żółtego sera.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *