Składniki
- 3 duże pory
- 4 szklanki wywaru z mięsa lub bulionu z kostki
- łyżka margaryny lub masła
- pół szklanki śmietanki 12%
- szczypta pieprzu
- cukier
- sól
Przygotowanie
Odkroić zielone części porów, jasne części przekroić na pół, dokładnie oczyścić z piasku, opłukać i pokroić na niewielkie kawałki.
Masło lub margarynę rozpuścić w garnku, dodać pokrojone pory i dusić co najmniej 15 minut, podlewając w razie potrzeby wywarem (uważać, aby pory się nie przyrumieniły).
Kiedy pory będą już miękkie, zmiksować, dodać cały wywar, doprawić cukrem, pieprzem i solą, zagotować jeszcze raz, wlać śmietankę.
Podawać z groszkiem ptysiowym, grzankami lub sucharkami.
Można też dodać, już na talerzach, trochę startego żółtego sera.