Zupa z pokrzyw

Składniki

  • 2 duże garście młodych pokrzyw
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • łyżka mąki
  • łyżka masła
  • 1,5 l wywaru mięsnego lub bulionu z kostki
  • 2-3 ziemniaki
  • sól
  • pieprz
  • żółtko
  • 2 łyżki śmietany
  • łyżka soku z cytryny

Przygotowanie

Pokrojoną w kostkę cebulę szklimy na maśle, wsypujemy mąkę i smażymy, aż powstanie jasna zasmażka. Dodajemy umyte i posiekane pokrzywy, startą marchewkę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Wlewamy wywar.

Zupę gotujemy, aż warzywa zmiękną. Solimy i pieprzymy, dodajemy żółtko wymieszane ze śmietaną i sok z cytryny. Podajemy z ryżem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *