Zupa z podgrzybkami

Składniki

  • 40 dag podgrzybków
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 250 ml gęstej śmietany
  • 1/2 l mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 4 żółtka
  • 1/2 pęczka koperku
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Podgrzybki pokroić.

Ziemniaki obrać i pokroić.

1/2 l wody zagotować, dodając liście laurowe, pieprz i kminek.

Ziemniaki i grzyby włożyć do innego rondla.

Zalać je odcedzonym wywarem z przypraw i gotować na niewielkim ogniu.

W mleku rozpuścić mąkę i wymieszać ze śmietaną.

Wlewać powoli do zupy i zagotować.

Gdy zupa będzie już gęsta, posolić do smaku i dodać żółtka.

Rozprowadzić je w zupie i zdjąć z ognia zaraz po tym, kiedy zacznie się lekko gotować.

Posypać koperkiem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *