Składniki
- 40 dag podgrzybków
- 1/2 kg ziemniaków
- 250 ml gęstej śmietany
- 1/2 l mleka
- 2 łyżki mąki
- 4 żółtka
- 1/2 pęczka koperku
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Podgrzybki pokroić.
Ziemniaki obrać i pokroić.
1/2 l wody zagotować, dodając liście laurowe, pieprz i kminek.
Ziemniaki i grzyby włożyć do innego rondla.
Zalać je odcedzonym wywarem z przypraw i gotować na niewielkim ogniu.
W mleku rozpuścić mąkę i wymieszać ze śmietaną.
Wlewać powoli do zupy i zagotować.
Gdy zupa będzie już gęsta, posolić do smaku i dodać żółtka.
Rozprowadzić je w zupie i zdjąć z ognia zaraz po tym, kiedy zacznie się lekko gotować.
Posypać koperkiem.